Магазин и специализиран сервиз за компютри,
лаптопи и принтери, втора употреба.

Изборът на принтер зависи главно от два фактора – цената на самия принтер и цената за неговите консумативи (цена на отпечатана страница). Добре ще е да прецените нуждите си и да пресметнете бъдещите разходи за тонер касети и други консумативи. Често се случва по-скъп модел принтер в дългосрочен план да излезе по-изгоден от по-евтиния си конкурент.


1. Цветно или монохромно (черно бяло)?

Принтери биват два вида – мастиленоструйни и лазерни. При мастиленоструйните принтери ще се сблъскате с проблеми от сорта на бързина на разпечатването, както и скъп консуматив. Друг проблем е че засъхват ако не се използват дълго време и при зареждането на главите може да възникне протичане или дефекти по отпечатъка.

Някои от мастиленоструйните принтери са с една цветна глава (за трите допълнителни цвята) и една черна. В този случай жълтото участва при формирането на по-голяма част от цветовете и на практика свършва най-бързо. Тъй като съдържанието на всеки цвят в тези глави е еднакво, може да се наложи да смените глава с пълен син и червен резервоар, което е доста неефективно. Ако все пак сте решили че искате мастиленоструен принер, то тогава купете такъв с отделни мастилници за всеки цвят, тъй като така ще направите цената на разпечатване по – ниска.

При цветните лазерни принтери нещата стоят доста по различно - по бързи са, с отделни цветове, не засъхват, но за сметка на това пък превишават значително като цена мастиленоструйните. Освен това консумативите включват не само тонер, но и трансферно платно, фоточувствителен барабан, фюзер и др.

Лазерните монохромни принтери (черно-бели) са със сравнително висока цена на самото устройство, но със доста ниска цена на копие. Капацитетът на една тонер касета е няколко хиляди копия срещу няколко стотин при мастилниците. Освен високата скорост на печат, лазерните принтери вадят и много добро качество на копието, което е доста устойчиво за разлика от мастиленоструйният печат.


2. Какво да търсим?

Изборът ви на принтер се свежда главно до цветен или монохромен, самостоятелен или многофункционален. Можете да формирате решение по дадените критерии:

  • Брой копия – колко копия ще правите;

  • Скорост на печат – броят на страниците, отпечатвани за минута;

  • Разделителна способност (резолюция) – измерва се в точки на инч (dpi). Колкото е по-голямо това число, толкова по-ясно е изображението;

  • Разходи – цена на отпечатано копие;

  • Работа в мрежа – вградени мрежови възможности;

  • Двустранен печат – включват двустранния печат като стандартна функция, други като опция;

  • Цена на консумативи – тонер касети ,чипове;